18 listopada 2014 | przez Agnieszka Hajbura-Michałowska
III EDYCJA KULINARNEGO RAJDU MISTRZÓW w Hotelu HASTON we Wrocławiu

KULINARNY RAJD MISTRZÓW

Już niebawem rozpocznie się III EDYCJA KULINARNEGO RAJDU MISTRZÓW w Hotelu HASTON we Wrocławiu

 plakat_haston_prasa_wroclaw

Konkurs zagości po raz trzeci w pięknej i gościnnej stolicy Dolnego Śląska – Wrocławiu.

Organizatorem wydarzenia jest Haston City Hotel wraz z Komisją Gastronomiczną Polish Prestige Hotels & Resorts, przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.

Impreza odbędzie się w dniu 21 listopada 2014 roku (piątek) w Haston Congress Center we Wrocławiu przy ul. Irysowej 1-3.

Nad prawidłowym przebiegiem zmagań konkursowych będzie czuwać Juryw doborowym składzie. Ekspertami oceniającymi efekty pracy kucharzy będą: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Tomasz Jakubiak, Paweł Mieszała, Joseph Seeletso oraz Karol Okrasa jako juror prowadzący.

W ogólnopolskim konkursie będzie uczestniczyło 12 drużyn kucharskich składających się z szefa i pomocnika, wyłonionych na podstawie konkursu zgłoszeń. Zgłoszenia można nadsyłać do 10.11.2014 – do godz. 24:00. Kucharze rozpoczną swoje zmagania 21 listopada o godzinie 9.00 a zakończą około godziny 15.00.

Nagrodą w konkursie za zajęcie I miejsca jest 7000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe , za zajęcie II miejsca 5000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe i za zajęcie III miejsca 3000,00 zł brutto plus nagrody rzeczowe.

Tematem III edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów będą:

Konkurencja sprawnościowa

  • Sznurowanie kurczaka do pieczenia – 1 minuta (pomocnik szefa)
  • Luzowanie szynki wieprzowej z kością i podział na trzy frykanda – 4 minuty (szef ekipy)

Konkurencja techniczna

  • Przekąska ciepła – ser korociński (smak naturalny), pasternak, pomarańcza
  • Danie główne – dowolny element wieprzowiny z kością, cydr, orzechy laskowe

Każda Ekipa musi użyć w daniu głównym zimniaków firmy Mc Cain – Pommes Parisiennes lub Potato Slices”. Ziemniaki firmy Mc Cain zostaną dostarczone przez Organizatora dla każdej ekipy w dniu rozpoczęcia zmagań konkursowych”.

Szczegóły dotyczące konkursu znajdują się na stronie Organizatora – www.haston.pl.

Zwieńczeniem całodniowej rywalizacji uczestników konkursu będzie uroczysta Gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów.

Wieczorną imprezę uświetni swoim występem Gwiazda polskiej muzyki rozrywkowej – Krzysztof Krawczyk. Wszystkich zainteresowanych udziałem w konkursie prosimy o przesłanie zgłoszenia konkursowego na formularzu zgłoszeniowym (dostępnym na stronie: www.haston.pl) na adres: konkurs@haston.pl

Informacje dodatkowe: Haston City Hotel, tel. +48 071 32 09 720, mob. 0 512 71 90 63;

Serdecznie zapraszamy i kibicujemy wszystkim ekipom.

Do zobaczenia na miejscu!

Agnieszka Hajbura Michałowska

Agnieszka Hajbura-Michałowska

Agnieszka Hajbura-Michałowska, impresariat imprez kulinarnych na Dolnym Śląsku. Ceniony szkoleniowiec, promatorka lokalnej branży gastronomicznej, szefów kuchni i kucharzy. Dziennikarz kulinarny związany z kilkoma redakcjami. Miłośniczka dobrej kuchni, wina i przede wszystkim wspaniałej kawy, o której może opowiadać godzinami. Wiceprezes stowarzyszenia Adgustum - Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i Dolnośląskiej Akademii Tradycji i Smaku.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *