Fondant czekoladowy
8 marca 2014 | przez Katarzyna Wrońska
FONDANT CZEKOLADOWA LAWA

Fondanty  czekoladowe przebojem wdarły się na salony. Znajdziemy je  w karcie deserów niemal każdej szanującej się restauracji, a i w niejednym domu mamy szansę zostać nimi poczęstowani.  W obiegowej opinii  uchodzą za kapryśne,  bo wielu osobom kojarzą się ze słynącymi  z chimeryczności sufletami. Podobieństwo jest jednak jedynie częściowe, a przygotowanie fondantu nikomu nie powinno przysporzyć większych trudności. Kluczem do sukcesu jest uchwycenie właściwego momentu, w którym deser należy wyjąć z piekarnika. Więcej porad na ten temat zamieściłam w opisie sposobu wykonania, a teraz.. biegnę do kuchni rozpuszczać czekoladę.

Zapraszam na: FONDANT CZEKOLADOWA LAWA

Słynny czekoladowy  deser z płynnym środkiem, pieczony w ceramicznych ramekinach.

Składniki na 4-6 porcji, w zależności od rozmiaru użytych foremek:

100g dobrej jakościowo czekolady gorzkiej lub deserowej

100g masła

2 całe jaja

2 żółtka

100g cukru pudru

100g mąki pszennej

kakao do posypania foremek

Dodatkowo:

4-6 kulek lodów waniliowych (po 1 szt. na porcję)

kakao lub cukier puder do posypania po upieczeniu

Wykonanie:

Czekoladę  z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Jaja i żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Potem po trochu wlewamy do nich czekoladę z masłem. Następnie wsypujemy mąkę. Starannie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem i posypanych kakao ramekinów. Pieczemy 12-15 minut w temp. 160C. Wyjmujemy z foremek lub nie, jak kto woli. Lekko studzimy i posypujemy kakao lub cukrem pudrem. Podajemy od razu, w towarzystwie lodów waniliowych.

Uwaga:

Czas pieczenia zależy od wielkości użytych ramekinów i cały czas należy monitorować sytuację. Ciastka powinny mieć dość solidną skorupkę z zewnątrz, ale środek płynny, ale już leciutko gęstawy. Jeśli deser wyjmiemy z piekarnika  za szybko, wnętrze będzie zbyt rzadkie, a znów gdy się przedobrzymy, otrzymamy całkowicie upieczone ciasto czekoladowe, bez śladu gorącej lawy wewnątrz.

 Fondant czekoladowy

Katarzyna Wrońska

Dziennikarka, Redaktor Cukierenki Hedonistka i smakoszka. Blogerka – autorka serwisu kulinarnego. Z wykształcenia mgr ekonomii, z zamiłowania kucharka o zapędach dziennikarskich. Ciekawska i dociekliwa. Uzależniona od słodyczy. Kolekcjonuje przepisy oraz literaturę kulinarną. Zobacz nasz zespół

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *