22 sierpnia 2014 | przez Kamil Tułpatowicz
FOIE GRAS Z CONFIT I CZERESNIAMI

FOIE GRAS Z CONFIT I CZERESNIAMI.

receptura i zdjęcia: Kamil Tułpatowicz

PRODUKTY:

– 300g czereśni lub wiśni
– 200g czerwonej cebuli
– 100g cukru
– 2 łyżki miodu
– kromka jasnego lub ciemnego pieczywa
– Foie gras
– sól i pieprz

foie_1_PRZED

Czereśnie lub wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy. Odsączamy owoce i zlewamy otrzymany syrop.

Cebulę kroimy w pióra i dusimy na małym ogniu. Gdy zmięknie, dodajemy miód, doprawiamy do smaku i redukujemy do momentu wyparowania reszty płynów.

Przygotowaną kromkę wrzucamy do pieca i pieczemy do chrupkości. Ostatecznie użyliśmy ciemnego pieczywa, ale grzanka z bułki pszennej sprawdzi się równie dobrze.

Foie Gras kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm i smażymy bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni. Musimy ją mocno zrumienić, ok. 40-60 sekund smażenia na jednej stronie powinno w zupełności wystarczyć. Przed podaniem doprawiamy solą w płatkach.

 

foie_2

Kamil Tułpatowicz

Kucharz smakdoskonaly.pl Sportowiec, wielokrotny mistrz Polski, artysta fotograf, tekściarz piosenek raperskich. Kilka lat temu podjął decyzję, że swoje serce odda sztuce kulinarnej. Tak uczynił. Dziś zawodowiec w kuchni, który cały czas rozwija swoje umiejętności poszukując smaku doskonałego, oraz formy i tekstury. To jedna z z wielu twórczych form, w jaki Kamil wyraża siebie samego.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *