22 sierpnia 2014 | przez Kamil Tułpatowicz
FOIE GRAS NA MUSIE MARCHEWKOWYM

FOIE GRAS NA MUSIE MARCHEWKOWYM

PRODUKTY:

– 200g marchewki
– 75g pietruszki
– łyżka masła
– łyżka cukru
– sól i pieprz
– Foie gras
– kromka jasnego lub ciemnego pieczywa
– plaster szynki

foie_2_PRZED

Warzywa kroimy i gotujemy do miękkości w wodzie z masłem, cukrem i solą. Odsączamy, miksujemy blenderem lub przecieramy przez sito o małych oczkach. Doprawiamy do smaku.

Szynkę wystarczy piec przez kilka minut w 160 stopniach. My przycięliśmy nieco plaster, przełożyliśmy małymi arkuszami papieru do pieczenia i dociążyliśmy garnkiem żaroodpornym, dzięki czemu był idealnie płaski.

Kromkę pieczywa pieczemy do chrupkości.

Plaster foie gras smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni do uzyskania złoto-brązowej barwy. Doprawiamy solą w płatkach.

foie_2_PO

Kamil Tułpatowicz

Kucharz smakdoskonaly.pl Sportowiec, wielokrotny mistrz Polski, artysta fotograf, tekściarz piosenek raperskich. Kilka lat temu podjął decyzję, że swoje serce odda sztuce kulinarnej. Tak uczynił. Dziś zawodowiec w kuchni, który cały czas rozwija swoje umiejętności poszukując smaku doskonałego, oraz formy i tekstury. To jedna z z wielu twórczych form, w jaki Kamil wyraża siebie samego.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *