dz2
6 listopada 2014 | przez Agnieszka Hajbura-Michałowska
Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego

Dolny Śląsk aktywnie uczestniczy w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od 10 czerwca 2011 roku. Producenci, przetwórcy, sklepikarze a także restauratorzy zrzeszeni w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska gwarantują, że produkty oraz potrawy, oznaczone logo „Dziedzictwo Kulinarne – Dolny Śląsk” mają najwyższą jakość i zostały przygotowane według tradycyjnych receptur z surowców, pozyskanych na terenie województwa dolnośląskiego w tej chwili w strukturach Kulinarnego Dolnego Śląska zrzeszonych jest 52 podmioty.

Ale województwo dolnośląskie nie jest odosobnione w takich działaniach. W Polsce do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego należy 10 województw w całej sieci europejskiej jesteśmy największym jej udziałowcem.

logo_dziedzictwo
Pomysł powołania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego został zainicjowany  do życia w regionie południowo-wschodniej Skanii w Szwecji i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 r. W obu regionach miejscowe władze, obserwując trudności z jakimi zmagają się lokalne przedsiębiorstwa, znajdując szansę i potencjał w regionalnej tradycji kulinarnej, postanowiły stworzyć skuteczny mechanizm promocji oraz platformę pozwalającą na rozwój lokalnych przedsiębiorstw kultywujących regionalną więź poprzez promocję ich produktów i stworzenie im możliwości ścisłej współpracy na tym polu.
Dziś w strukturach Sieci aktywnie funkcjonują 32 regiony członkowskie zrzeszające dziesiątki przedsiębiorców z 12 krajów.

Główna ideą  Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jest wspieranie rozwoju przedsiębiorczości i turystyki kulinarnej regionów w oparciu o tradycyjne i lokalne produkty żywnościowe wysokiej jakości wytwarzane od lat według tradycyjnych, niezmienionych receptur które stanowią istotny filar tożsamości lokalnej.

Aby poznać nowe podmioty i ich unikatowość i wytwarzanych produktów  organizowane są przez Urząd  Marszałkowski wizyty studyjne i fora Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska gdzie można nie tylko dowiedzieć się wszystkiego co związane jest z działaniem tej międzynarodowej sieci ale także praktycznie poznać produkty miejsca i ludzi którzy tą sieć tworzą w naszym regionie.

Mieliśmy okazję uczestniczyć w Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska organizowanego przez Urząd Marszałkowski -departament Rozwoju Obszarów Wiejskich.

Tym razem odwiedziliśmy trzech uczestników sieci.
Pensjonat Dom w Ogrodzie Katarzynka położony wśród zieleni, na terenie wsi Boleścin. Gościom oferowane są dana, oznaczone certyfikatem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska, bazujące na lokalnych produktach. Serwowane wyroby mięsne, takie jak kaszanka boleścińska, kiełbasa boleścińska, pochodzą z lokalnej Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej „Jedność” w Boleścinie. Owoce – jabłka, gruszki i porzeczki pochodzą z ogrodu, a potrawy przygotowywane są wyłącznie według tradycyjnych receptur. Na zamówienie gości oferowane są dana z produktów regionalnych: pasztet boleścinski, pierogi z kaszą oraz kapustą i grzybami według przepisu koła gospodyń wiejskich w Boleścinie, pstrąg kłodzki.
Winnica Świdnicka powstała w 2004 r. w Makowicach (gmina Świdnica) zajmując początkowo obszar 40 arów. Dziś winnica zajmuje już obszar 3,65 ha i usytuowana jest na czterech działkach o zupełnie różnych właściwościach gleby. Jedna z nich, położona na dużej stromiźnie, obsadzona została kaskadowo, co jest w Polsce rzadkością i pięknie wkomponowuję się w miejscowy krajobraz. Nazwa Winnica Świdnicka została zaczerpniętna z historycznych źródeł. Nawiązuje do bliskiego sąsiedztwa miasta Świdnicy, w rejonie której już w średniowieczu uprawiano winorośl, produkowano świdnickie wino i regulowano nim płatności. Na winnicy uprawianych jest ponad 100 różnych odmian. W kolekcji znajdują się tak szlachetne szczepy jak np. Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Muskat, Gewurztraminer, Rondo, Regent, Marshall Foch, Leon Milot, Riesling, Cabernet Dorsa, a także wiele, wiele innych winorośli, z których powstają wyborne trunki.
Restauracja Rynek 43 położona jest w sercu świdnickiego rynku, w urokliwym miejscu pod wieżą ratuszową. Oferowane dania bazują na produktach o najwyższej jakości, regionalnych i sezonowych. Zespołem i kuchnią Restauracji Rynek 43 kieruje kuchmistrz Dariusz Krakowiak. Doceniony przez polskich celebrytów i bywalców restauracji. Restauracja Rynek 43 pragnie przypomnieć kuchnię dawnej Świdnicy – częściowo zapomnianą, niesamowitą, tworzoną z produktów regionalnych. Gościom oferowane jest specjalne menu nazwane „Smakami Świdnicy”:
– Strudel z kaszanki Boleścińskiej podany z jabłkowym winegretem
– Zupa z karpia po Cystersku z czerwoną soczewicą
– Dzik w koronie
– Ciastko świdnickie „Gryz Bolka”.

Dziękujemy za możliwość udziału w Forum i zapraszamy wszystkich jeszcze niezdecydowanych aby do sieci przystąpili.

Pochwalmy się tym co mamy najlepszego, zdrowego, ekologicznego, tradycyjnego z pewnością mamy jeszcze nieodkryte pokłady smaków doskonałych.

Agnieszka Hajbura Michałowska

http://www.umwd.dolnyslask.pl

Agnieszka Hajbura-Michałowska

Agnieszka Hajbura-Michałowska, impresariat imprez kulinarnych na Dolnym Śląsku. Ceniony szkoleniowiec, promatorka lokalnej branży gastronomicznej, szefów kuchni i kucharzy. Dziennikarz kulinarny związany z kilkoma redakcjami. Miłośniczka dobrej kuchni, wina i przede wszystkim wspaniałej kawy, o której może opowiadać godzinami. Wiceprezes stowarzyszenia Adgustum - Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i Dolnośląskiej Akademii Tradycji i Smaku.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *