21 października 2014 | przez Smak Doskonały
Eko Targ w Łodzi

Eko Targ w Łodzi

ekos

 

Od ponad roku w samym centrum Polski, w Łodzi, działa miejsce, w którym znaleźć można wszystko, co zdrowe i ekologiczne. Mowa o Eko Targu, czyli lokalnym bazarzeze zdrowym, ekologicznym jedzeniem, który klienci z całej Polski poznać mogli w czasie ostatnich Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD w Łodzi.

Łódzki Eko Targ swoją działalność rozpoczął 6 lipca 2013 r. Od tego czasu organizowany jest w każdą sobotę od godziny 10 do 16 w samym centrum Łodzi, czyli przy ul. Piotrkowskiej 138/140 na terenie popularnej strefy OFF Piotrkowska.„Eko Targ to miejsce, w którym możemy zaopatrzyć się w zdrowe produkty od rolników, producentów ekologicznej, certyfikowanej żywności. Dostępne są także przepyszne wypieki, z którymi przyjeżdżają na Targ osoby prywatne, miłośnicy gotowania oraz przedstawiciele łódzkich restauracji ze zdrowym jedzeniem.” – tłumaczy Dominika Frant, pomysłodawczyni i organizatorka Eko Targu.

Eko

Lista łódzkich wystawców, jak i ich kulinarne specjalizacje prezentują się bardzo ciekawie. Ku uciesze miłośników zdrowego, ekologicznego jedzenia, część producentów już na stałe wpisała się w program wydarzenia. Wśród tych stoisk, które na Eko Targu pojawiają się w każdą sobotę, znajduje się m.in. stanowisko Owocni pijalnia świeżo wyciskanych soków. Prawdziwy chleb na zakwasie co weekend oferuje piekarnia MONTAG, a wegańskie i wegetariańskie przysmaki serwuje m.in. restauracja Zbożowa, czy nowy łodzki lokal – Jaffa – hummus & the other stories. Stali bywalcy wiedzą także, że na Targu znaleźć można sery i ryby naturalnie wędzone, ekologiczne wędliny oraz falafelki – kotleciki z ciecierzycy, które w wersji bezglutenowej kupić można na stoisku Falafel – food with passion. Jak na targ ekologiczny przystało, nie może zabraknąć także owoców i warzyw z certyfikatem, świeżych ziół, dużego wyboru miodów orazniepasteryzowanego mleka z Mleko Jersey.

Eko-6

Eko Targ to nie tylko ekologiczny bazar, z którego wrócić możemy z mnóstwem przepysznych, zdrowych produktów, to także miejsce, gdzie miło spędzimy czas.2/2 Spróbować możemy cieszących się ogromną popularnością domowych wypieków, zktórymi przyjeżdżają blogerzy kulinarni, a pyszną kawę często zapewnia mobilna kawiarnia Pan Rowerski.

„Eko Targ to miejsce dla całej rodziny. Nie zapominamy o naszych najmłodszych gościach. W czasie Targu działa specjalna Strefa Dziecka, a jadną z jej atrakcji są cykliczne Eko Warsztaty, które prowadzi pracownia OKO.” – podkreśla organizator.„Bardzo chętnie angażujemy się także w różnego rodzaju akcje. Organizowaliśmy już ekologiczne warsztaty z Reni Jusis oraz zbiórkę elektro śmieci czy plastikowych nakrętek.” – dodaje.

Eko-26

Eko Targ to wydarzenie, które organizowane jest przez cały rok na terenie strefy OFF Piotrkowska w Łodzi. Od połowy marca do końca października Targ odbywa się na świeżym powietrzu, a w okres jesienno-zimowym w jednym z parterowych lokalipofabrycznych zabudowaniach strefy OFF. Do tej pory Targ ze swojej lokalizacji przeniesiony został tylko raz – w pierwszy weeken października br. do hali Expo w Łodzi, gdzie odbyła sie VII edycja Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD, czyli najważniejszego wydarzenia branży eko żywności w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Strefa Eko Targu wzbudziła duże zainteresowanie wśród odwiedzających Targi.

Eko-21

Organizatorem Eko Targu jest restauracja „Spółdzielnia”, która tworzy na terenie strefy OFF Piotrkowska nową, nieszablonową przestrzeń kupiecką. Więcej informacji o aktualnych wydarzeniach oraz wystawcach znajduje się na:
https://pl-pl.facebook.com/EkoTarg http://ekotarg-lodz.pl/

Smak Doskonały

Smak Doskonały jest wirtualnym domem, jest tu kuchnia, ogród z warzywami i ludzie… Od tej chwili życie tego domu toczy się dla Was drodzy internauci. Będziemy dla Was gotować i opowiadać o jedzeniu, winie ,piwie, o ludziach, którzy te cudowności tworzą. Odwiedzimy ich by zajrzeć przez dziurkę od klucza i podpatrzeć jak powstają arcydzieła. Zabierzemy Was w kulinarną podróż, która nigdy się nie kończy, bo o sztuce można mówić i pisać bez końca.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *