Domowe ptysie z bitą śmietaną
26 marca 2014 | przez Katarzyna Wrońska
DOMOWE PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ

Ptysie czy eklery? Nigdy nie wiedziałam co wybrać, dlatego dziś, by nikogo nie stawiać przed koniecznością selekcji, przygotowałam tylko jedne z nich.

Zapraszam na: DOMOWE PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ

Składniki:

ciasto parzone:

1 szklanka wody

4 jaja

1 szklanka mąki pszennej

125g masła

szczypta soli

bita śmietana:

0,5 l śmietanki kremówki 36%

cukier puder w ilości do smaku (zwykle: od kilku do kilkunastu płaskich łyżek)

dodatkowo:

cukier puder do posypania po upieczeniu

Wykonanie:

Ciasto parzone:

Masło i wodę podgrzewamy, aż tłuszcz nam się rozpuści. Następnie wsypujemy mąkę, sól i energicznie mieszamy, żeby otrzymać jednolite, gładkie, błyszczące ciasto. Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do przestygnięcia na ca 10 minut. Po tym czasie, dodajemy po jednym jajku, każdorazowo bardzo dokładnie mieszając całość. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie łyżką lub szprycą umieszczamy na niej niewielkie porcje ciasta, zachowując pomiędzy nimi odległości. Pieczemy w temperaturze 200C przez ca 30 minut. Upieczone i ostudzone ptysie przekrawamy na pół (tworząc część spodnią oraz wierzchnią) i przekładamy bitą śmietaną. Wierzch posypujemy delikatnie cukrem pudrem.

Bita śmietana:

Mocno schłodzoną śmietanę umieszczamy w misie miksera. Rozpoczynamy ubijanie na wolnych obrotach. Gdy śmietana zacznie zwiększać swoją objętość, partiami wsypujemy cukier puder oraz zwiększamy obroty. Ubijamy do czasu uzyskania typowej dla bitej śmietany konsystencji.

Domowe ptysie z bitą śmietaną

Katarzyna Wrońska

Dziennikarka, Redaktor Cukierenki Hedonistka i smakoszka. Blogerka – autorka serwisu kulinarnego. Z wykształcenia mgr ekonomii, z zamiłowania kucharka o zapędach dziennikarskich. Ciekawska i dociekliwa. Uzależniona od słodyczy. Kolekcjonuje przepisy oraz literaturę kulinarną. Zobacz nasz zespół

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *