9 stycznia 2014 | przez Izabela Sikorska-Garbień
DAWNA MIKSTURA ANTYGRYPOWA

DAWNA MIKSTURA ANTYGRYPOWA – NADAL SKUTECZNA. Zwalcz przeziębienie i bądź zdrów!!!

Prosty, skuteczny środek zwalczania wczesnych stanów grypowych i przeziębieniowych. Niezbyt smaczny, ale daje efekty, jesli zastosujemy go na samym początku. Jak byłam mała, moja babcia Helena zawsze stawiała mnie tym na nogi.

1 tabletka soli emskiej ( do kupienia w aptece )
szklanka ciepłego mleka najlepiej koziego!
1 żółtko surowe
4,5 ząbków czosnku, przepuszczone przez praskę
czubata łyżka masła

Tabletkę rozpuszczamy w ciepłym mleku, ucieramy w nim żółtko, dodajemy masło i czosnek. Podgrzewamy ciągle mieszając, aby żółtko się nie ścięło. Kiedy mleko jest gorące, pijemy miksturę przed snem i nakrywamy się kołdrami i kocami. Będziecie się mocno pocić, więc przygotujcie sobie na szafce nocnej wodę, aby uzupełniac płyn w organiźmie. Kurację można powtarzać przez kolejne trzy dni. Pamiętajcie jednak, że w przypadku pogorszennia się gwałtownie samopoczucia, lub utrzymywania się wysokiej gorączki, najlepiej udać się do lekarza. Grypa to niebezpieczny wirus i bardzo szybko daje powikłania w postaci zapalenia płuc, czy oskrzeli.
Jako ciekawostkę, podaję odpowiedź farmaceuty z portalu zapytaj-farmeceutę.pl na temat zapomnianej soli emskiej, która nadal jest doskonałym specyfikiem na przeziębienie i kaszel:
cyt: ” Wspomnę o jeszcze jednym środku, chyba już zapomnianym, a mianowicie o „soli emskiej”.
Gdy idziecie do apteki i prosicie o jakiś preparat wykrztuśny, to z reguły zarekomendują Wam Mucosolvan, Flegaminę, Prospan, czy troszkę nowszy środek jak ACC, natomiast rzadko zapewne słyszycie o „tabletkach emskich”, chociaż to bardzo dobry i co najważniejsze skuteczny preparat na mokry kaszel.
Cóż to takiego ta „sól emska”? To jednorodny proszek o słonawym smaku złożony z siarczanów i chlorków sodu i magnezu oraz węglanu sodowego, o działaniu wykrztuśnym i alkalizującym.
Polecam – spróbujcie kiedyś zamiast Flegaminy czy Mucosolvanu Ponadto sól emską można też stosować do inhalacji. ”
NA ZDROWIE!!!

mleko

Izabela Sikorska-Garbień

Redaktor naczelna Smaku Doskonałego, dziennikarka, scenarzystka i reżyser. Pomysłodawczyni oraz dobry duch tego miejsca. 2 x K czyli kuchnia i konie – to jej największe życiowe pasje, którym poświęca się od lat.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *