Winobranie
29 października 2015 | przez Agnieszka Hajbura-Michałowska
CZAS WINOBRANIA

W tym roku na winobranie zostaliśmy zaproszeni do WINNICY ŚWIDNICKIEJ.

Winobranie

Ta powstała w 2004r. w Makowicach (gmina Świdnica) winnica zajmowała początkowo obszar 40 arów. W pierwszych latach działalności teren obsadzany był wieloma różnymi odmianami winorośli, jednak w miarę zdobywania doświadczeń, wyselekcjonowane zostały te, które najlepiej przystosowane są do miejscowych warunków. Na kolejnych działkach pojawiały się też nowe odmiany. Dziś winnica zajmuje już obszar 3,65 ha i usytuowana jest na czterech działkach o zupełnie różnych właściwościach gleby. Jedna z nich, położona na dużej stromiźnie, obsadzona została kaskadowo, co jest w Polsce rzadkością i pięknie wkomponowuję się w miejscowy krajobraz.

Nazwa Winnica Świdnicka została zaczerpniętna z historycznych źródeł. Nawiązuje do bliskiego sąsiedztwa miasta Świdnicy, w rejonie której już w średniowieczu uprawiano winorośl, produkowano świdnickie wino i regulowano nim płatności. Ze wzgórz, na których znajduje się winnica, roztacza się wspaniały widok nie tylko na panoramę miasta, ale także okoliczne góry. Od strony wschodniej nad równiną piętrzy się Masyw Ślęży, na południu jak na dłoni widzimy Góry Sowie z Wielką Sową na pierwszym planie, na zachodzie zaś ponad horyzont wyrastają Góry Wałbrzyskie. Sama winnica również znajduje się na wzgórzu o wysokości 255m n.p.m i góruje nad całą okolicą. Dlatego też spacerując między bogatymi w owoc rządami winorośli możemy jednocześnie podziwiać urokliwe tereny otaczające Świdnicę.

Winobranie

W WINNICY ŚWIDNICKIEJ uprawianych jest obecnie ponad 100 różnych odmian. W swojej kolekcji posiadają tak szlachetne szczepy jak np. Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Muskat, Gewurztraminer, Rondo, Regent, Marshall Foch, Leon Milot, Riesling, Cabernet Dorsa, a także wiele, wiele innych winorośli, z których powstają wyborne trunki. Ich specjalność to jednak nie tylko odmiany przerobowe przeznaczone do produkcji wina. Ponad połowa nasadzonych winorośli to przepyszne odmiany deserowe. Krzewy jesienią uginają się pod ciężarem przeróżnych winogron. Od najjaśniejszych żółtych poprzez różowe, czerwone, granatowe do czarnych. Od małych do dużych, lekko kwaśnych po bajecznie słodkie. Tak duża różnorodność odmian w jednym miejscu pozwala poznać bogactwo rodziny VITIS (łacińska nazwa winorośli) i zagłębić się w świecie przeróżnych smaków oferowanych przez polskie winogrona.

Niwątpliwym atutem jest możliwość spaceru między rzędami winorośli i porównywanie jak smakuje wiszący na krzewie owoc, a jak wino z niego zrobione. Na taką przechadzkę zostaliśmy zaproszeni oczywiście w okresie dojrzewania winogron bo właśnie wtedy też można skosztować licznych odmian deserowych. Natomiast przez cały sezon od maja do października organizowane są degustacje wina, a także imprezy urozmaicone specjalnie dobranymi do wina przekąskami jakimi są na przykład gatunkowe sery. Dopełnieniem degustacji w Winnicy Świdnickiej może być rozmowa na temat procesu produkcji wina bądź uprawy winorośli. Chęć wizyty można sygnalizować mailowo bądź telefonicznie.

DSC_1666-20151003155152

Dla amatorów uprawy winorośli są do nabycia sadzonki własnokorzeniowe, rozmnażane w szkółce znajdującej się przy winnicy. Hodowla sadzonek nadzorowana jest przez PIORIN, a każda z nich posiada paszport. Ofercie znajdują się zarówno liczne odmiany przerobowe, jak też i deserowe dobrane w taki sposób by były jak najlepiej przystosowane do naszego klimatu.

Nasza wizyta w Winnicy Świdnickiej była połączana z winobraniem. Polecamy każdemu taką aktywną formę odpoczynku.  Atmosfera jaką roztaczają właściciele winnicy jest wyjątkowa. Z wielką przyjemnością można było się zapoznać z technikami zbiorów i spróbować własnych sił na tych wzgórzach.

Dodatkową atrakcją po udanym winobraniu jest wspólne ognisko z lokalnymi przysmakami i oczywiście wspaniałym lokalnym winem.

Agnieszka Hajbura-Michałowska

Agnieszka Hajbura-Michałowska, impresariat imprez kulinarnych na Dolnym Śląsku. Ceniony szkoleniowiec, promatorka lokalnej branży gastronomicznej, szefów kuchni i kucharzy. Dziennikarz kulinarny związany z kilkoma redakcjami. Miłośniczka dobrej kuchni, wina i przede wszystkim wspaniałej kawy, o której może opowiadać godzinami. Wiceprezes stowarzyszenia Adgustum - Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i Dolnośląskiej Akademii Tradycji i Smaku.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *