Kawior
29 czerwca 2015 | przez Smak Doskonały
CZARNY KAWIOR W MENU KUCHNI+

CZARNY KAWIOR W MENU KUCHNI+

Symbol prestiżu pakowany w złote puszki – oto kawior. Świat skosztował i chce więcej. Kuchnia+, autorski kanał platformy nc+, odsłoni przed widzami kulisy rynku tego luksusowego towaru. W poniedziałek, 6 lipca o 22:00 stacja pokaże dokument „Kawior – czarne złoto”

Kawior

Film przenosi widzów w czasy ostatniego kryzysu finansowego. Twórcy skupią się jednak na jednym z niewielu rynków, które odnotowały wzrost. Chodzi tu o rynek kawioru. Kiedy świat pogrążał się w recesji, ceny czarnego złota rosły. Najwięksi gracze zaczęli inwestować w hodowlę ryb, takich jak bieługi i jesiotry, dające szlachetną ikrę. W ciągu ostatnich lat koszt zakupu czarnego kawioru poszybował w górę. Wynika to m.in. z jego malejącej ilości. Jeszcze 20 lat temu Morze Kaspijskie dostarczało tysiąc ton kawioru rocznie, obecnie liczba ta spadła do zaledwie 10 ton. Średnie ceny za kilogram dobrej jakości solonej ikry wahają się od 1000 do 6000 euro. Oczywiście w polskich sklepach można kupić także znacznie tańszą. Zdarzają się jednak i ekstremalnie drogie przykłady, jak produkowany w Iranie kawior Almas pakowany w puszki z 24-karatowego złota. Kilogram kosztuje ok. 25 tysięcy dolarów. Z kolei biały kawior „Strottarga Bianco” można kupić za 100 tys. euro za kilogram. Jest dostarczany wyłącznie na specjalne zamówienie. Robi się go z białej ikry jesiotra albinosa, którą posypuje się 22-karatowym złotem.

Dokument zabiera widzów w podróż od laboratoriów, gdzie małe jajeczka są zbierane, przez pięciogwiazdkowe hotele Abu Zabi, po kuchnie największych paryskich restauracji. Kamery ukażą ludzi, którzy kawior zmienili nie tylko w biznes, ale też styl życia. Jest to oszałamiający świat, w którym wielkie pieniądze łączą się niebezpiecznie z gastronomią.

Smak Doskonały

Smak Doskonały jest wirtualnym domem, jest tu kuchnia, ogród z warzywami i ludzie… Od tej chwili życie tego domu toczy się dla Was drodzy internauci. Będziemy dla Was gotować i opowiadać o jedzeniu, winie ,piwie, o ludziach, którzy te cudowności tworzą. Odwiedzimy ich by zajrzeć przez dziurkę od klucza i podpatrzeć jak powstają arcydzieła. Zabierzemy Was w kulinarną podróż, która nigdy się nie kończy, bo o sztuce można mówić i pisać bez końca.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *