kura_PRZED
26 sierpnia 2014 | przez Izabela Sikorska-Garbień
Cytrynowy kurczak w rozmarynie.

Cytrynowy kurczak w rozmarynie.

tekst: Izabela Sikorska-Garbień

zdjęcia: Kamil Tułpatowicz

To danie jednogarnkowe, wywodzące się z kuchni włoskiej. W sam raz na niedzielny obiad. Dzieci przepadają za smakiem tej potrawy. Bo jest w nim smak lata i wakacji. Możecie zrobić im niespodziankę i przygotować w ostatni wakacyjny weekend tego kurczaka. Niech będzie miłym akcentem odchodzącego powoli lata …

Kurczaka koniecznie kupcie wolno wybiegowego. To istotnie wpłynie na smak potrawy.

Składniki:

kurczak wolno wybiegowy o wadze ok. 1,5 kg

jedna cytryna

kilka ziemniaków

garść świeżego rozmarynu  (może być tymianek)

sól morska

oliwa z oliwek

kura_PRZED

UWAGA! Kurczaka nacieramy solą, jedną noc przed pieczeniem. Wkładamy do lodówki. Następnego dnia obieramy ze skórki kilka średniej wielkości ziemniaków, zagotowujemy w rondlu wodę. Wrzucamy na wrzątek ziemniaki i cytrynę. Po 15 minutach odcedzamy.

Cytrynę nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Brzuch kurczaka wypełniamy cytryną i ziołami. rób wkładamy do brytfanny, obkładamy ziemniakami i resztą świeżych ziół. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około  1 godziny i kwadransa, aż będzie złoty. Podlewamy przy tym kilkukrotnie sosem z pieczenia.

kura_PO

Izabela Sikorska-Garbień

Redaktor naczelna Smaku Doskonałego, dziennikarka, scenarzystka i reżyser. Pomysłodawczyni oraz dobry duch tego miejsca. 2 x K czyli kuchnia i konie – to jej największe życiowe pasje, którym poświęca się od lat.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *