- Wyborny makowiec Mariety Mareckiej - Czytaj więcej → . . . . .
- PASZTET GRZYBOWY OD MARTY DYMEK - Czytaj więcej → . . . . .
- MARECKA, DYMEK I OLIVER SPECJALNIE NA ŚWIĘTA DLA WIDZÓW KUCHNI+ - Czytaj więcej → . . . . .
- ZUPA KREM Z DYNI Z NUTĄ POMARAŃCZY - Czytaj więcej → . . . . .
- Terra Madre Slow Food Festival Central Europe - Czytaj więcej → . . . . .
- a`Gusto - kompleksowość, komfort oraz bezpieczeństwo, którego oczekujesz! - Czytaj więcej → . . . . .
- Suszony filet z Gęsi na słoneczniku, gruszce i sosie z rokitnika - Czytaj więcej → . . . . .
- Gęsina na św. Marcina - Czytaj więcej → . . . . .
- „Ale Pasztet!”nominowanym do Kulinarnego Pucharu Polski - Czytaj więcej → . . . . .
- Ale Pasztet! Zobacz, co jadał Jan III Sobieski i Juliusz Cezar! - Czytaj więcej → . . . . .

Cytrynowy kurczak w rozmarynie.
tekst: Izabela Sikorska-Garbień
zdjęcia: Kamil Tułpatowicz
To danie jednogarnkowe, wywodzące się z kuchni włoskiej. W sam raz na niedzielny obiad. Dzieci przepadają za smakiem tej potrawy. Bo jest w nim smak lata i wakacji. Możecie zrobić im niespodziankę i przygotować w ostatni wakacyjny weekend tego kurczaka. Niech będzie miłym akcentem odchodzącego powoli lata …
Kurczaka koniecznie kupcie wolno wybiegowego. To istotnie wpłynie na smak potrawy.
Składniki:
kurczak wolno wybiegowy o wadze ok. 1,5 kg
jedna cytryna
kilka ziemniaków
garść świeżego rozmarynu (może być tymianek)
sól morska
oliwa z oliwek
UWAGA! Kurczaka nacieramy solą, jedną noc przed pieczeniem. Wkładamy do lodówki. Następnego dnia obieramy ze skórki kilka średniej wielkości ziemniaków, zagotowujemy w rondlu wodę. Wrzucamy na wrzątek ziemniaki i cytrynę. Po 15 minutach odcedzamy.
Cytrynę nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Brzuch kurczaka wypełniamy cytryną i ziołami. rób wkładamy do brytfanny, obkładamy ziemniakami i resztą świeżych ziół. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około 1 godziny i kwadransa, aż będzie złoty. Podlewamy przy tym kilkukrotnie sosem z pieczenia.