29 października 2013 | przez Smak Doskonały
Coq au vin

Banalne danie, bosko-niebanalnie smakujące

Składniki:

obróbka termiczna

duży kurczak – 1.5 h

kura – 2 h

kogut- 2.5 h

wino czerwone p/w 1/2l

wywar drobiowy lub warzywny – 1 szklanka

szalotki – 8 szt

czosnek w łupinie – 4 ząbki

oliwa z oliwek – 5 łyżek

masło -50g/2 łyżki

mąka pszenna – 3 łyżki

tymianek

liść laurowy

natka pietruszki (ja wolę estragon)

szynka dojrzewająca – 2 plastry

Metoda:

Rozpoczynamy od wstawienia rondla lub garnka z grubym dnem na średni ogień. W pierwszej kolejności na oliwie smażymy szalotki przekrojone wzdłuż, po 5 min, dodaj czosnek w łupinie i szynkę dojrzewającą pokrojoną w paski. Po krótkim smażeniu szalotki z szynką wyciągamy z rondla. Kurczaka dzielimy na ćwiartki, doprawiamy solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Następnie oprószamy mąką i obsmażamy na tłuszczu ze smażenia szalotek i szynki z masłem. Gdy ćwiartki kurczaka będą złote, dodajemy tymianek, liść laurowy i uprzednio przesmażone szalotki z szynką, całość podlewamy winem i wywarem.

Przykrywamy szczelnie pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 1.5godz na 160 stopni C.

Znakomicie smakuje w sezonie z lekką sałatką z botwinki skropioną szlachetnym octem białym balsamicznym i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Coq-au-vin

Smak Doskonały

Smak Doskonały jest wirtualnym domem, jest tu kuchnia, ogród z warzywami i ludzie… Od tej chwili życie tego domu toczy się dla Was drodzy internauci. Będziemy dla Was gotować i opowiadać o jedzeniu, winie ,piwie, o ludziach, którzy te cudowności tworzą. Odwiedzimy ich by zajrzeć przez dziurkę od klucza i podpatrzeć jak powstają arcydzieła. Zabierzemy Was w kulinarną podróż, która nigdy się nie kończy, bo o sztuce można mówić i pisać bez końca.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *