Clafoutis top
22 lipca 2014 | przez Katarzyna Wrońska
CLAFOUTIS Z CZEREŚNIAMI
Autor: Katarzyna Wrońska

Czereśnie najlepiej smakują na surowo, jest jednak pewien wyjątek – clafoutis. To popularny francuski deser składający się z owoców, zapiekanych pod warstwą ciasta. Najlepiej komponuje się z wiśniami i czereśniami, ale można przygotować go również w wersji jagodowej, czy żurawinowej. Świetnie smakuje serwowany na ciepło, oprószony  cukrem pudrem.

DZIŚ ZAPRASZAM NA: CLAFOUTIS Z CZEREŚNIAMI

 

Składniki na formę o śr. 26 cm:

500g dorodnych czereśni

125g cukru

200ml mleka

150ml śmietanki kremówki

150g mąki pszennej

3 jaja XL

1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

skórka starta z 1 niedużej cytryny

szczypta soli

cukier puder do posypania po upieczeniu

Wykonanie:

Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Jaja ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i skórka cytrynową. Następnie wlewamy mleko i kremówkę. Całość starannie mieszamy.

Formę smarujemy masłem. Na spód wykładamy owoce i zalewamy je ciastem. Clafoutis pieczemy ca 40 minut w temperaturze 180C. Podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem.

Clafoutis

Katarzyna Wrońska

Dziennikarka, Redaktor Cukierenki Hedonistka i smakoszka. Blogerka – autorka serwisu kulinarnego. Z wykształcenia mgr ekonomii, z zamiłowania kucharka o zapędach dziennikarskich. Ciekawska i dociekliwa. Uzależniona od słodyczy. Kolekcjonuje przepisy oraz literaturę kulinarną. Zobacz nasz zespół

2 Comments
Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *