- Wyborny makowiec Mariety Mareckiej - Czytaj więcej → . . . . .
- PASZTET GRZYBOWY OD MARTY DYMEK - Czytaj więcej → . . . . .
- MARECKA, DYMEK I OLIVER SPECJALNIE NA ŚWIĘTA DLA WIDZÓW KUCHNI+ - Czytaj więcej → . . . . .
- ZUPA KREM Z DYNI Z NUTĄ POMARAŃCZY - Czytaj więcej → . . . . .
- Terra Madre Slow Food Festival Central Europe - Czytaj więcej → . . . . .
- a`Gusto - kompleksowość, komfort oraz bezpieczeństwo, którego oczekujesz! - Czytaj więcej → . . . . .
- Suszony filet z Gęsi na słoneczniku, gruszce i sosie z rokitnika - Czytaj więcej → . . . . .
- Gęsina na św. Marcina - Czytaj więcej → . . . . .
- „Ale Pasztet!”nominowanym do Kulinarnego Pucharu Polski - Czytaj więcej → . . . . .
- Ale Pasztet! Zobacz, co jadał Jan III Sobieski i Juliusz Cezar! - Czytaj więcej → . . . . .

Czereśnie najlepiej smakują na surowo, jest jednak pewien wyjątek – clafoutis. To popularny francuski deser składający się z owoców, zapiekanych pod warstwą ciasta. Najlepiej komponuje się z wiśniami i czereśniami, ale można przygotować go również w wersji jagodowej, czy żurawinowej. Świetnie smakuje serwowany na ciepło, oprószony cukrem pudrem.
DZIŚ ZAPRASZAM NA: CLAFOUTIS Z CZEREŚNIAMI
Składniki na formę o śr. 26 cm:
500g dorodnych czereśni
125g cukru
200ml mleka
150ml śmietanki kremówki
150g mąki pszennej
3 jaja XL
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
skórka starta z 1 niedużej cytryny
szczypta soli
cukier puder do posypania po upieczeniu
Wykonanie:
Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Jaja ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy mąkę wymieszaną z solą i skórka cytrynową. Następnie wlewamy mleko i kremówkę. Całość starannie mieszamy.
Formę smarujemy masłem. Na spód wykładamy owoce i zalewamy je ciastem. Clafoutis pieczemy ca 40 minut w temperaturze 180C. Podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem.
Uwielbiam ten deser!!!! I z czereśniami i z wiśniami. Mniam!
My też!!!