ciasto czekoladowe
3 lutego 2014 | przez Katarzyna Wrońska
BROWNIE – najbardziej znane nieudane ciasto czekoladowe na świecie

Kto nie lubi brownie? Jego mocno czekoladowy smak oraz charakterystyczna konsystencja  zrobiły na świecie prawdziwą  furorę. To ewenement, że ciastu z zakalcem udało się zrobić taką zawrotną karierę. A wszystko zaczęło się niewinnie w kuchni Mildred „Brownie” Schrumpf, która przez zwykłe roztargnienie nie dodała proszku do pieczenia do klasycznego ciasta czekoladowego. W obliczu zbliżającego się przyjęcia, niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i potem zaserwowała je swoim gościom. Zapewne przez myśl jej wówczas nie przeszło, że nieudany wypiek przejdzie do historii cukiernictwa i będzie wzbudzał zachwyt pod każdą szerokością geograficzną.

Zapraszam na: BROWNIE – najbardziej znane nieudane ciasto czekoladowe na świecie

Składniki:

200g gorzkiej czekolady

200g masła

220g cukru

100g mąki pszennej

6 jaj

Wykonanie:

Połamaną na kawałki czekoladę wrzucamy do rondelka. Dodajemy  masło i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się składników. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Jaja ubijamy mikserem, stopniowo wsypując cukier i mąkę. Do masy jajecznej dodajemy partiami przestudzoną czekoladę. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy ca 20-25 minut w temperaturze 200C. Zostawiamy do wystygnięcia, wyjmujemy do góry dnem, kroimy na duże kwadraty.

ciasto czekoladowe

Katarzyna Wrońska

Dziennikarka, Redaktor Cukierenki Hedonistka i smakoszka. Blogerka – autorka serwisu kulinarnego. Z wykształcenia mgr ekonomii, z zamiłowania kucharka o zapędach dziennikarskich. Ciekawska i dociekliwa. Uzależniona od słodyczy. Kolekcjonuje przepisy oraz literaturę kulinarną. Zobacz nasz zespół

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *