- Wyborny makowiec Mariety Mareckiej - Czytaj więcej → . . . . .
- PASZTET GRZYBOWY OD MARTY DYMEK - Czytaj więcej → . . . . .
- MARECKA, DYMEK I OLIVER SPECJALNIE NA ŚWIĘTA DLA WIDZÓW KUCHNI+ - Czytaj więcej → . . . . .
- ZUPA KREM Z DYNI Z NUTĄ POMARAŃCZY - Czytaj więcej → . . . . .
- Terra Madre Slow Food Festival Central Europe - Czytaj więcej → . . . . .
- a`Gusto - kompleksowość, komfort oraz bezpieczeństwo, którego oczekujesz! - Czytaj więcej → . . . . .
- Suszony filet z Gęsi na słoneczniku, gruszce i sosie z rokitnika - Czytaj więcej → . . . . .
- Gęsina na św. Marcina - Czytaj więcej → . . . . .
- „Ale Pasztet!”nominowanym do Kulinarnego Pucharu Polski - Czytaj więcej → . . . . .
- Ale Pasztet! Zobacz, co jadał Jan III Sobieski i Juliusz Cezar! - Czytaj więcej → . . . . .

Kto nie lubi brownie? Jego mocno czekoladowy smak oraz charakterystyczna konsystencja zrobiły na świecie prawdziwą furorę. To ewenement, że ciastu z zakalcem udało się zrobić taką zawrotną karierę. A wszystko zaczęło się niewinnie w kuchni Mildred „Brownie” Schrumpf, która przez zwykłe roztargnienie nie dodała proszku do pieczenia do klasycznego ciasta czekoladowego. W obliczu zbliżającego się przyjęcia, niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i potem zaserwowała je swoim gościom. Zapewne przez myśl jej wówczas nie przeszło, że nieudany wypiek przejdzie do historii cukiernictwa i będzie wzbudzał zachwyt pod każdą szerokością geograficzną.
Zapraszam na: BROWNIE – najbardziej znane nieudane ciasto czekoladowe na świecie
Składniki:
200g gorzkiej czekolady
200g masła
220g cukru
100g mąki pszennej
6 jaj
Wykonanie:
Połamaną na kawałki czekoladę wrzucamy do rondelka. Dodajemy masło i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się składników. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Jaja ubijamy mikserem, stopniowo wsypując cukier i mąkę. Do masy jajecznej dodajemy partiami przestudzoną czekoladę. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy ca 20-25 minut w temperaturze 200C. Zostawiamy do wystygnięcia, wyjmujemy do góry dnem, kroimy na duże kwadraty.