11 lutego 2014 | przez Grzegorz Cielecki
Biała ryba w pomidorach – danie w 20 minut!

Biała ryba w pomidorach – danie w 20 minut!

autor: Grzegorz Cielecki

Składniki:

Filety białej ryby 400g

mule jedna na talerz

Pomidory w puszce 400g

Czosnek 7 ząbkòw

Seler naciowy  100 g

cebula 1 szt

Bazylia świeża kilka gałązek

Liscie kafiru  2 szt.

Oliwa z oliwek 6 łyżek

Sòl

Pieprz czarny świeżo mielony

Metoda:

Zaczynamy od pokrojenia cebuli, selera naciowego i posiekania czosnku. Nie ma znaczenia jak pokroicie czy posiekacie, ważna jest kolejność. Pierwsza cebula, następnie smażymy czosnek i na koniec seler naciowy. Tak jak wspomniałem, jest to szybkie danie.  Po 5 min smażenia dodajemy do rondla pomidory z puszki. Krojone lub całe. Gotujemy kolejne 8- 10 minut, na koniec dodajemy filety rybne pokrojone w paski I mule. Gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku i odstawiamy na 5 do 8 minut, aby mięso ryby odpoczęło, co oznacza, że po tym czasie pomimo, krótkiego czasu gotowania będzie miękkie. Mulą przystrajamy talerz..

P.S.

Ważne aby liście kafiru ( limonki)  dodać  na początku a świeżą bazylię na koniec.

SMACZNEGO!!!!

Grzegorz Cielecki

Dyrektor artystyczny, Szef kuchni Smaku Doskonałego, trener i kapitan Kulinarnej Kadry Narodowej Polski. Pasjonat gotowania oraz perfekcjonista z imponującym doświadczeniem kulinarnym. Dania wychodzące spod jego ręki stanowią wyrafinowaną ucztę dla oka i dla podniebienia.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *