Bezy francuskie z kremem kawowym
14 marca 2014 | przez Katarzyna Wrońska
Bezy Francuskie z Kremem Kawowym czyli klasyczny i niezawodny duet

W bezie jest coś królewsko majestatycznego. Delikatna, biała piękność budzi zachwyt i pożądanie, ale nierzadko również ogromny respekt, szczególnie u tych, którzy pragną zmierzyć się z nią po raz pierwszy. Tymczasem, odrobina serca wystarczy, by odwdzięczyła się pięknym wyglądem oraz idealną kruchością. Panie, Panowie – oto Jej Wysokość Beza!

Zapraszam na: Bezy Francuskie z Kremem Kawowym czyli klasyczny i niezawodny duet

Składniki:

Beza:

5 białek

320g cukru pudru

1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

nieco mielonej kawy do posypania po upieczeniu

Krem:

250 ml śmietany kremówki

250 g mascarpone

3 łyżki cukru pudru

4-5 łyżeczek bardzo drobno zmielonej kawy lub 2-3 łyżeczki kawy instant rozpuszczone w łyżce wrzątku

Wykonanie:

Beza:

Białka ( w temperaturze pokojowej) ubijamy mikserem na sztywną pianę, w trakcie stopniowo wsypując cukier puder oraz cukier waniliowy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim kółka – ich wielkość uzależniamy od rozmiaru bezików, który chcemy finalnie uzyskać. Na kółka przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką, wyciskamy beziki, zachowując między nimi odległości. Połowie bezików nadajemy bardziej płaską formę, gdyż będą one stanowiły spody. Pieczemy (suszymy) w nagrzanym do 120C piekarniku przez ca 40-50 minut.

Krem:

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie łączymy ją z mascarpone. Dodajemy kawę mieloną lub wlewamy ostudzony kawowy napar. Całość mieszamy.

Instrukcja montażu:

Na bezach przeznaczonych na spody kładziemy grubą warstwę kremu. Przykrywamy je bezowymi wierzchami i posypujemy mieloną kawą.

 

Bezy francuskie z kremem kawowym

Katarzyna Wrońska

Dziennikarka, Redaktor Cukierenki Hedonistka i smakoszka. Blogerka – autorka serwisu kulinarnego. Z wykształcenia mgr ekonomii, z zamiłowania kucharka o zapędach dziennikarskich. Ciekawska i dociekliwa. Uzależniona od słodyczy. Kolekcjonuje przepisy oraz literaturę kulinarną. Zobacz nasz zespół

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *