- Wyborny makowiec Mariety Mareckiej - Czytaj więcej → . . . . .
- PASZTET GRZYBOWY OD MARTY DYMEK - Czytaj więcej → . . . . .
- MARECKA, DYMEK I OLIVER SPECJALNIE NA ŚWIĘTA DLA WIDZÓW KUCHNI+ - Czytaj więcej → . . . . .
- ZUPA KREM Z DYNI Z NUTĄ POMARAŃCZY - Czytaj więcej → . . . . .
- Terra Madre Slow Food Festival Central Europe - Czytaj więcej → . . . . .
- a`Gusto - kompleksowość, komfort oraz bezpieczeństwo, którego oczekujesz! - Czytaj więcej → . . . . .
- Suszony filet z Gęsi na słoneczniku, gruszce i sosie z rokitnika - Czytaj więcej → . . . . .
- Gęsina na św. Marcina - Czytaj więcej → . . . . .
- „Ale Pasztet!”nominowanym do Kulinarnego Pucharu Polski - Czytaj więcej → . . . . .
- Ale Pasztet! Zobacz, co jadał Jan III Sobieski i Juliusz Cezar! - Czytaj więcej → . . . . .

W bezie jest coś królewsko majestatycznego. Delikatna, biała piękność budzi zachwyt i pożądanie, ale nierzadko również ogromny respekt, szczególnie u tych, którzy pragną zmierzyć się z nią po raz pierwszy. Tymczasem, odrobina serca wystarczy, by odwdzięczyła się pięknym wyglądem oraz idealną kruchością. Panie, Panowie – oto Jej Wysokość Beza!
Zapraszam na: Bezy Francuskie z Kremem Kawowym czyli klasyczny i niezawodny duet
Składniki:
Beza:
5 białek
320g cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
nieco mielonej kawy do posypania po upieczeniu
Krem:
250 ml śmietany kremówki
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
4-5 łyżeczek bardzo drobno zmielonej kawy lub 2-3 łyżeczki kawy instant rozpuszczone w łyżce wrzątku
Wykonanie:
Beza:
Białka ( w temperaturze pokojowej) ubijamy mikserem na sztywną pianę, w trakcie stopniowo wsypując cukier puder oraz cukier waniliowy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim kółka – ich wielkość uzależniamy od rozmiaru bezików, który chcemy finalnie uzyskać. Na kółka przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką, wyciskamy beziki, zachowując między nimi odległości. Połowie bezików nadajemy bardziej płaską formę, gdyż będą one stanowiły spody. Pieczemy (suszymy) w nagrzanym do 120C piekarniku przez ca 40-50 minut.
Krem:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie łączymy ją z mascarpone. Dodajemy kawę mieloną lub wlewamy ostudzony kawowy napar. Całość mieszamy.
Instrukcja montażu:
Na bezach przeznaczonych na spody kładziemy grubą warstwę kremu. Przykrywamy je bezowymi wierzchami i posypujemy mieloną kawą.