18 kwietnia 2014 | przez Izabela Sikorska-Garbień
BABKA UCIERANA WIELKANOCNA

receptura: Izabela Sikorska-Garbień

No jakże by było! Święta Wielkanocne bez babki ? Prosta do zrobienia, przybierze kształt każdej formy, którą wypełnicie ciasto. Publikuję nasz domowy przepis wykorzystywany przez moją babkę, mamę i przeze mnie. Sukces gwarantowany.

POTRZEBUJEMY:
– 1/2 kostki masła, lub margaryny ( w komunie był deficyt na masło, dawało się wtedy margarynę, teraz biorę masło)
– jedna szklanka cukru
– jedna szklanka mąki tortowej
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 jajka
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka octu spirytusowego
– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– opcjonalnie olejek cytrynowy, migdałowy, lub pomarańczowy

Do miski wrzucamy masło, cukier, olejek aromatyczny i wybijamy żółtka. Ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy obie mąki, olej, ocet i proszek do pieczenia. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do ciasta. Mieszamy na gładką masę. Wykładamy do formy o ulubionym kształcie: tradycyjny komin, lub zajączek a może baranek? :))
Wkładamy do piekarnika o temperaturze 170 stopni C i pieczemy około godziny. Babka musi być złota a patyczek zanurzony w cieście po wyciagnięciu nie powinien mieć przyklejonego do siebie ciasta. Wtedy jest gotowa. Kiedy ciasto jest letnie, delikatnie wybijamy je z formy. Smacznego i wesołych świąt !!!!

traditional easter cake

Izabela Sikorska-Garbień

Redaktor naczelna Smaku Doskonałego, dziennikarka, scenarzystka i reżyser. Pomysłodawczyni oraz dobry duch tego miejsca. 2 x K czyli kuchnia i konie – to jej największe życiowe pasje, którym poświęca się od lat.

2 komentarze
Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *