29 października 2015 | przez Agnieszka Hajbura-Michałowska
„Ale Pasztet!”nominowanym do Kulinarnego Pucharu Polski

24 października 2015 roku w samym sercu Borów Dolnośląskich mieliśmy okazję już po raz piąty
jubileuszowy uczestniczyć w wydarzeniu kulinarnym „Ale Pasztet!”nominowanym do Kulinarnego Pucharu Polski .

Jak co roku także i teraz w szranki o nominację stanęły najlepsze ekipy z całej Polski.
Przedmiotem konkursu „ale Pasztet!” jest przekąska zimna lub gorąca i danie główne. Przekąską ma być pasztet w autorskiej odsłonie (dopuszczalne było przywiezienie wcześniej przygotowanego pasztetu.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania dania głównego w tym roku były:
-comber z królika, grzyby suszone lub mrożone, miód,runo leśne jak jagody,maliny,jeżyny oraz kasza jaglana.
Nad pracami jurorów czuwał chief Zbigniew Łagowski. Organizatorami Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale pasztet!” są: Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Culturae Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Konkurs kulinarny „ale Pasztet!” to także zmagania uczniów szkół gastronomicznych oraz konkurs dla amatorów. Ich zmagania mogliśmy obserwować w drugim dniu wydarzeń kulinarnych na Zamku Kliczków.

W konkursie dla profesjonalistów w pierwszym dniu atrakcji kulinarnych rywalizowało dwanaście dwuosobowych zespołów:
* Paweł Żukowicz i Tomasz Kosiński (Herbarium Hotel w Gąsawie) zaprezentowali pasztet z królika z kozim serem, opieńkami, świeżo wypiekanym chlebem oraz comber z królika w popiele z polnych ziół, puree z fioletowych ziemniaków, z „popcornem” z kaszy jaglanej, chipsami z opieńków, topinamburem z sosem z czeremchy i rajskim jabłuszkiem.
* Dawid Szkudlarek i Bartłomiej Pawlikowski (Folwark Folińscy w Lubiszynie).
* Paweł Gałecki i Dariusz Cygan (Restauracja Piano w Lublinie) zaprezentowali pasztet z perliczki z galaretką z trybuli, śliwkową musztardą i chipsem z pietruszki oraz comber z królika z musem borowikowym w boczku z sosem z malin i sufletem z kaszy jaglanej, rodzynek i chili.
* Michał Ziaja i Bartłomiej Wrona (Hotel Rzeszów w Rzeszowie) przygotowali pasztet z wątróbki z grzanką razową, żółtkiem sous vide i pianą parmezanową oraz comber z królika na risotto z kaszy jaglanej z borowikami i warzywami parisienne.
* Paweł Spodzieja i Marcin Janicz (Hotel HP Park w Poznaniu) przygotowali pasztet z kaczką, foie gras z chipsem z chleba, musem z jabłek i galaretką oraz comber króliczy z kapustą włoską i boczkiem, podany z kaszą jaglaną z grzybami, musem z dyni i konfiturą z cebuli z jagodami.
* Mariusz Śliwiński i Przemek Łyszkowski (Hotel Windsor Jachranka) zaprezentowali pasztet z gęsi z pomarańczami i jarzębiną oraz comber z królika z tostem jaglanym.
* Artur Lenczewski i Dariusz Baranowski (Hotel Pięć Dębów w Supraślu) zaprezentowali pasztet z dzika w cieście filo na glazurowanej fasoli cukrowej z sosem żurawinowym i smażoną natką pietruszki oraz jako danie główne comber z królika faszerowany sosem z poziomek na duecie z puree z marchwi i zielonego groszku z kaszą jaglaną z warzywami i suszonymi grzybami.
* Albert Bojarowski i Mateusz Bajera (Vistula Hotel w Świeciu) przygotowali pasztet ze ślimaków aromatyzowanych lubczykiem, podany na arbuzowej rzodkwi z sosem borówkowym. Jako danie główne zaprezentowali pachnący szałwią i olchowym dymem comber z królika z kaszą jaglaną i leśnym demi glace.
* Dawid Konior i Bartosz Puchałka (Restauracja Miodowa 8 w Wadowicach) zaprezentowali pasztet z sarniny z kasztanami, czosnkiem wędzonym i migdałami oraz comber z królika z kaszą jaglaną, podgrzybkami, runem leśnym, dynią i szałwią.
* Grzegorz Żurawek i Konrad Dróżdż (Park Rekreacyjno-Biznesowy „Las Woda”, Wilga) przygotowali mus z gęsi w cieście filo w sosie malinowo-jajecznym oraz roladkę z combra króliczego z kaszą jaglaną z dodatkiem zielonego groszku i pianką z wędzonego łososia.
* Karolina Wiśniewska i Dominik Dawidowicz (Hotel Wellness Provita w Kołobrzegu) przygotowali pasztet z królika z sosem cytrusowym oraz comber z królika z kaszą jaglaną, z marchewkami, dynią, pasternakiem, suszonymi grzybami i topinamburem.
* Sławomir Saguła i Dawid Rudczyński (Restauracja Javorina w Zakopanem) zaprezentowali pasztet z drobiowych wątróbek z musem chrzanowym na grzance oraz królika pieczonego w cieście francuskim z bryndzą z kluseczkami z kaszy jaglanej z borowikami oraz puree z czerwonej kapusty, puree z groszku i jagody karmelizowane na miodzie.

Jurorzy przyznali następujące nagrody: I miejsce i nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2016 – Karolina Wiśniewska i Dominik Dawidowicz (zespół otrzymał także największą liczbę punktów w kategorii pasztetów) , II miejsce – Dawid Konior i Bartosz Puchałka, III miejsce – Dawid Szkudlarek i Bartłomiej Pawlikowski.

W drugim festiwalowym dniu w Zamku Kliczków zmagali się uczniowie szkół gastronomicznych oraz amatorzy.
Amatorzy rywalizowali w czterech kategoriach: pasztety, dania mączne, nalewki oraz kociołki.
W kategorii pasztety bezkonkurencyjny okazał się pasztet z dzika w kruchym cieście z chutney’em borówkowo-chrzanowym, który upiekła Agata Parfianowicz.
Spośród dań mącznych największą liczbę punktów uzyskały ptysie wytrawne, które zaprezentowała Helena Gdela.
W kategorii nalewki jurorów zachwyciła malinówka autorstwa Mariusza Leszczyńskiego.

W konkursie dla szkół gastronomicznych najwięcej punktów uzyskały dania przygotowane przez uczniów z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Bolesławcu. Drugie miejsce przypadło młodzieży z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Biedrzychowicach, a trzecie – uczniom z ZSG przy ul. Poznańskiej w Warszawie.
„Ale pasztet!” to nie tylko konkursy, to także mnóstwo innych atrakcji.Czas spędzony w Kliczkowie wypełniły po brzegi konkursy, live cooking, degustacje potraw z dziczyzny, pasztetów, nalewek, dań jednogarnkowych przygotowanych na ognisku a także na food trucku Champions Food.

Odbyły się również pokazy kulinarne w wykonaniu finalistów popularnych telewizyjnych programów kulinarnych – Sylwii Biały i Mariusza Szweda oraz przedstawicieli znanych firm gastronomicznych Tomasza Weltera ambasadora marki Bonduelle a także Marcina Świdra- Iglotex,

Nowością dla prasy i blogerów kulinarnych był organizowany przez organizatorów press-tour, gdzie do dyspozycji mediów byli wszystkie osoby najbardziej zaangażowane w promocję wydarzenia i jego organizację.

Agnieszka Hajbura Michałowska

Agnieszka Hajbura-Michałowska

Agnieszka Hajbura-Michałowska, impresariat imprez kulinarnych na Dolnym Śląsku. Ceniony szkoleniowiec, promatorka lokalnej branży gastronomicznej, szefów kuchni i kucharzy. Dziennikarz kulinarny związany z kilkoma redakcjami. Miłośniczka dobrej kuchni, wina i przede wszystkim wspaniałej kawy, o której może opowiadać godzinami. Wiceprezes stowarzyszenia Adgustum - Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i Dolnośląskiej Akademii Tradycji i Smaku.

Napisz komentarz

— wymagane *

— wymagane *